SPIRAL

MANSION IN BINGERVILLE

Abidjan I Ivory Coast I 2017

This project pushes further away the concept of traditional housing. The house is organized around a central patio and hosts on the ground floor all of the communal functions (living room, kitchen, library...) whereas the top floor hosts the more intimate functions (bedrooms, bathrooms...).

 

The innovation lies in the shape of the building. The double-height patio is sealed by a glass ceiling, enabling a maximum of natural light to enter. The ground floor is transparent and of variable heights : this because each upstairs volume is slightly higher than the volume before, and the key piece of the building are the stairs that encloses the patio.

This concept enable a visual continuity from the entrance to the yard. The house is not just two story, but is instead composed by many levels corresponding to each bedroom. These bedrooms rotate around the patio as a spiral.

 

Differentiation between living rooms and bedrooms

A variation of levels for the volumes of the rooms

The staircase: a link between the volumes

Permeability on the ground floor

1st floor - night rooms: bedrooms, shower rooms ...

Ground floor - living rooms: living room, kitchen,

Central patio

MOST-logo-final3.png
  • Facebook
  • Instagram